Jan Haring Race

Overzicht

vrijdag, 5 juli, 2024 t/m zondag, 7 juli, 2024

Het "Jan Haring Weekend," de "Jan Haring Race," en de "Jan Haring Palingrookwedstrijd" zijn inmiddels bekende termen die staan voor strijd, spanning, vermaak, en gezelligheid. Het is de moeite waard om ze allemaal apart te noemen. Het "Jan Haring Weekend" staat voor gezelligheid, ontspanning, en plezier voor de vele Waterlanders, dagjesmensen, en toeristen. Het wordt niet voor niets door velen het gezelligste weekend van Monnickendam genoemd. Deze eretitel heeft het weekend in de loop der jaren verdiend, en daar zijn we trots op. Het brengt mensen samen en laat iedereen op zijn eigen manier genieten. De vele koren treden op voor de liefhebbers van zang en muziek, de zeilrace is een spektakel voor de schippers en hun bemanningen, en tot slot is er de palingrookwedstrijd waar zowel deelnemers als bezoekers altijd genieten van de heerlijk vers gerookte vis. Er wordt nooit iets verspild!

Dan hebben we de "Jan Haring Race," de beruchte zeilwedstrijd die 29 jaar geleden alles in gang heeft gezet. Deze klassieker voor platbodems staat voor onderlinge strijd, tactische zeilmanoeuvres, onverschrokken acties en het trotseren van de wispelturige elementen met schepen die hun sporen al lang hebben verdiend op de Hollandse wateren. De traditionele uitstraling van deze prachtig onderhouden erfgoedschepen biedt iedereen een kijkje in het nautische verleden van een natie die onlosmakelijk verbonden is met water. Het geeft ons een inkijkje in een tijd waarin er nauwelijks ruimte was voor zeilromantiek, maar waarin hard gewerkt moest worden om de kost te verdienen en de hongerige magen te vullen. Wat er nu nog vaart, is de schat die ons is nagelaten en die wordt gekoesterd door de echte liefhebbers van oude zeilschepen. We hopen in de editie van 2023 weer veel deelnemende schepen te mogen verwelkomen. In de laatste editie van 2022 hadden we 39 deelnemende schepen, en we hopen dat dit aantal dit jaar minstens gehaald zal worden.

Tot slot is er de "Jan Haring Palingrookwedstrijd," een unieke combinatie van verschillende visrookinstallaties. De meeste rooktonnen worden door de rokers zelf gemaakt en voorzien van technische snufjes. Er zijn meters, zelfs digitale, om de temperatuur te controleren, deurtjes en schuifjes om de luchttoevoer te regelen, en natte jute zakken om de rook erop te krijgen. Hightech gecombineerd met de oude tradities van het visroken. Een prachtige combinatie. We merken dat bezoekers geïnteresseerd zijn in de ambachtelijke manier van visroken. Maar waar het de rokers zelf om gaat, zonder uitzondering, is de eeuwige roem van het winnen van deze unieke rookwedstrijd. Nergens ter wereld is er een palingrookwedstrijd met zoveel als 120 deelnemende amateurs, zoals in 2022 het geval was. Er wordt serieus overwogen of dit een vermelding waard is in het Guinness Book of Records! Opmerkelijk is dat 96% van deze deelnemers afkomstig is uit Monnickendam. Het zit duidelijk in de genen van de Monnickendammers.

Het voorgaande laat zien waar de Stichting Monnickendammer Hardzeildagen voor staat en welke impact het heeft. Met talloze vrijwilligers wordt een prachtige traditie in ere gehouden, en er wordt zowel op het water als aan wal hard gewerkt om dit feestweekend in goede banen te leiden en in stand te houden. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door onze trouwe en nieuwe sponsors. Zij stellen ons in staat dit weekend voort te zetten. Onze oprechte dank aan hen, want zonder hun bijdragen zouden we niets kunnen bereiken. Het motto voor 2023 is dus: Monnickendam verdient zijn Jan Haring Weekend! Het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Monnickendammer Hardzeildagen wensen de zeilers, rokers, muziekliefhebbers, terrasgangers en bezoekers een fantastisch Jan Haring Weekend toe.