Singlehanded en Duohanded

Overzicht

zaterdag, 16 oktober, 2021

De Oorsprong van de Singlehanded   (en van de “Workumer brijlepel”)

 “De NNWB Single Handed Prestatietocht” zoals die oorspronkelijk heette, was het eerste geesteskind, wat varen betreft althans, van Reid de Jong. Reid werd geboren in Wanneperveen, had een architectenbureau in Rotterdam en kwam uiteindelijk in de vuurtoren van Workum te wonen.

Daar, aan de monding van It Soal, borrelden al vrij snel plannen omhoog, om het varen op zee, in al zijn facetten bij de Nederlanders nieuw leven in te blazen. Op 30 april 1969 stond in de Waterkampioen een advertentie, die opwekte om mee te doen aan een Nederlandse solo zeiltocht. Het gemeentebestuur van Workum stelde daartoe een prijs voor de winnaar in het vooruitzicht in de vorm van de zilveren “Workumer Brijlepel”.

De organisatie van die tocht was echter in handen van Reid. Aan die “wedstrijd” deden twee zeilers mee: Atse Bangma, de latere winnaar en Floris Bakels, een Leidse student. Eén van de regels was: geen motorgebruik. Men mocht naast zeilen ook roeien, bomen, jagen, wrikken en boegseren. Bruggen en sluizen dienden zeilend of “op de pikhaak” genomen te worden, hierbij kilometers file negerend. (Tegenwoordig mag men de motor gebruiken binnen de pieren van de havens en sluizen). 

Doel

Het doel van de Singlehanded is om iedereen de kans te geven, zijn of haar prestatiegrens te verleggen en door uitwisseling van kennis van de deelnemers onderling de veiligheid, zeiltechniek en het plezier aan boord te vergroten. Tevens moet er zo veel mogelijk gezeild worden, dat wil zeggen dat het motor gebruik zo minimaal mogelijk moet zijn. In het verleden moesten er zelfs de havens in- en uit gezeild moest worden. Door de drukte op het water kan dat nu niet meer.  

De start van de Singlehanded is altijd op een zaterdag in oktober. Het ene jaar tijdens de noordelijke herfstvakantie en het andere jaar tijdens de zuidelijke herfstvakantie.

De Singlehanded begint met een palaver en de originele snertmaaltijd. Daarna zeilen de deelnemers langs de startsteiger, waar zij een enveloppe krijgen met daarin de zeilopdrachten. Tevens zat er in de enveloppe altijd een extra reeds gefrankeerde enveloppe met een formulier, waarop de deelnemer zijn geschatte zeiltijd moest vermelden. Deze enveloppe moest dan in de eerste haven worden gepost.

Dit jaar zit deze enveloppe er niet meer in. Vanaf nu moet de deelnemer, binnen een uur na de startzijn geschatte zeiltijd, via een SMS doorgeven aan de organisatie. 

Boten in de buurt van Singlehanded en Duohanded

Boot huren Lelystad. Kotter Noorderzon
Deze boot ligt in Lelystad. Op deze boot kunnen hoogstens 10 personen varen. Dit schip heeft o.a. deze vaargebieden: IJsselmeer, IJmeer / Pampus, Markermeer.
Boot huren Lelystad. Schoener Bounty
Deze boot ligt in Lelystad. Op deze boot kunnen hoogstens 50 personen varen. Dit schip heeft o.a. deze vaargebieden: Het IJ, IJsselmeer, Markermeer.
Boot huren Lelystad. Speedboot Tornado RIB 225 pk
Deze boot ligt in Lelystad. Op deze boot kunnen hoogstens 12 personen varen. Dit schip heeft o.a. deze vaargebieden: Het IJ, IJsselmeer, IJmeer / Pampus.
Boot huren Lelystad. Klipper Allure
Deze boot ligt in Lelystad. Op deze boot kunnen hoogstens 45 personen varen. Dit schip heeft o.a. deze vaargebieden: IJsselmeer, IJmeer / Pampus, Markermeer.
28
Boot huren Lelystad. Schoener Grietje
Deze boot ligt in Lelystad. Op deze boot kunnen hoogstens 50 personen varen. Dit schip heeft o.a. deze vaargebieden: IJsselmeer, IJmeer / Pampus, Markermeer.
34