Nautische Agenda

6 mrt 2024 t/m 10 mrt 2024

Boot Holland vaart voor de vloot uit. Jaar op jaar toont deze inspirerende beurs de nieuwste ontwikkelingen in de watersport. Boot Holland is hét moment om het nieuwe watersportseizoen in te luiden. Met een gevarieerd aanbod is er voor een ieder wat wils! Zo ontdek je er een aanzienlijk aantal sloepen, tenders & weekenders en is de steiger is dé aanlegplaats voor motorjachten. Een boot verhuren voor de vakantie doe je op het recreatiepaviljoen. Ook voor watersportaccessoires, scheepsbenodigdheden én alles over duurzaam varen is Boot Holland het juiste adres! Dus alle reden voor een bezoek aan Boot Holland in WTC Expo Leeuwarden.


6 apr 2024 t/m 7 apr 2024
Boot huren Zeilen bij de Volendammer Pieperrace

De Volendammer Pieperrace is de jaarlijkse aftrap van het vaarseizoen. Traditionele zeilboten en de zeilende beroepsvaart kunnen meedoen. De start en finish vinden plaats in karakteristieke Volendam, gevaren wordt er op het zuidelijke IJsselmeer. De Volendammer Pieperrace is een waar spektakel voor de zeil- en botenliefhebber. Wilt u meevaren met een platbodem of toekijken vanaf het water? Bekijk ons boten aanbod en vraag informatie aan!

De Volendammer Pieperrace dankt zijn naam aan de vaartocht die botters in de periode 1943-1945 van Friesland naar Volendam vaarden. De boten vervoerden aardappelen, piepers, naar Noord Holland tijdens de barre oorlogsjaren.

Meer informatie: Website Pieperrace

 


27 apr 2024
Boot huren Boot huren Koningsdag Amsterdam

Wilt u weten welke boten beschikbaar zijn voor Koningsdag? Stuur een whatsapp op bovenstaand telefoonnummer. Wij hebben nog boten beschikbaar!

 

Een boot huren op Koningsdag in Amsterdam is het leukste wat er op nautisch gebied te vinden is. Grachten vol met bootjes en boten die tot zo ver je kunt zien, vrolijkheid, jolijt en feest uitstralen. Hier bij zijn, is gegerandeerd een unieke dag hebben. Wij van Bootnodig hebben een uitgebreid assortiment boten te huur dat u gegarandeerd helpt van deze dag een onvergetelijke te maken. Of het nou om groepen gaat van 10 personen of 80, voor elke groep is wel een boot te huur op koningsdag. Kijk hier voor een overzicht naar alle boten die wij verhuren in Amsterdam.

 

 

Meer details van de zelf te varen sloep vindt u hier!

 

Neem contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden van het huren van een boot op koningsdag. Boot huren Koningsdag is een spektakel dat u niet snel zult vergeten!


17 mei 2024 t/m 21 mei 2024

Het SLAK, oftewel het Skûtsje Lange Afstandskampioenschap, is een feestelijk zeilevenement in Friesland. Van Echternerbrug naar Balk varen de skutjes met tussendoor verschillende feesten. Meer informatie vind u hier.


24 mei 2024 t/m 26 mei 2024

Opening AD Dordt in Stoom is met een vlootschouw. Naast voertuigen zijn er ook vaartuigen op het tweejaarlijks grootste stoomevenement van Europa. Diverse stoomschepen zijn opengesteld voor bezichtiging. Verder vinden er stoomrondvaarten en kunt u modelbouw onder stoom bewonderen.

 

 


30 mei 2024

Een keer per jaar. telkens op een donderdag wordt Fronleichnam of Corpus Christi of Sacramentsdag gevierd. Deze christelijke feestdag en het erop volgende weekend worden voornamelijk door Duitsers gevierd. Hierdoor kan het lastig zijn op of vlak na deze datum een boot te huren.


7 jun 2024 t/m 9 jun 2024
Boot huren Grachten Festival Meppel

Wat zou Meppel zijn zonder historische grachten? De stad dankt een overgroot deel van zijn groei en bloei aan de vele vracht- en turfschepen die in vroeger jaren de stad doorkruisten en werk en handel brachten. Meppel vormde en vormt nog steeds het belangrijkste knooppunt in het net van waterwegen in Zuidwest-Drenthe en werd en wordt daarom de toegangspoort naar het noorden genoemd. 

Vanwege deze belangrijke functie en om de historische Meppeler grachten in ere te houden, organiseert Stichting Meppel Vol Vaart ieder jaar in het tweede weekend van juni een groots opgezet Grachtenfestival. Tijdens dit festival bevolken vele tientallen historische schepen de Meppeler grachten, worden er tal van activiteiten voor kinderen in, op en rond de grachten georganiseerd en vinden er op een groot drijvend podium, maar ook op diverse andere plaatsen in de stad, concerten plaats door piraten- en shantykoren, accordeonisten, orkesten en bands. Een grote braderie, demonstraties met oude scheepsmotoren en een presentatie van historische zuiderzeeberoepen completeren het geheel. Kortom, in dat weekend staat het Meppeler grachtengebied, waaronder het stadscentrum, bol van cultuurhistorische en andere activiteiten op vooral nautisch gebied. Een goede reden dus om in grote getalen een bezoek aan Meppel te brengen. 

 

 

Voor meer informatie kijk op de officiële website: meppelvolvaart.nl


7 jun 2024 t/m 16 jun 2024
Boot huren Boot huren Oerol Terschelling

Boot huren Oerol is voor iedere liefhebber van dit culturele festival de kers op de taart. Oerol is het leukste theaterfestival van Europa en wordt ieder jaar in juni op het Waddeneiland Terschelling gehouden. Met een boot naar dit eiland varen is een perfecte start van het culturele festival. Een boot huren Oerol geeft echter ook de mogelijkheid om op een unieke locatie een aantal dagen te overnachten, namelijk in de haven van Terschelling! Het tien dagen lange festival trekt van heinde en verre bezoekers naar het eiland. Een boot huren op Oerol is dan een slimme en leuke oplossing om toch een riante slaapplek op het eiland te bemachtigen.

Boot huren Oerol? Neem direct contact met ons op!

Bootnodig heeft veel boten die een speciaal arrangement hebben voor Oerol. Het beste kunt u daarom direct met ons contact opnemen en uw specifieke wensen aan ons doorgeven. Stuur een mail of pleeg een belletje, dan kunnen wij u het snelste helpen!

Wilt u meer weten over het festival zelf, kijk dan op de website van de organisatie van Oerol.

Kijk hier voor een overzicht van zeilboten voor de Waddenzee

Of alle boten die geschikt zijn voor de Waddenzee


8 jun 2024 t/m 16 jun 2024
Boot huren Delfsail 2016

DelfSail, het grootste nautische evenement van Noord-Nederland, vindt niet in 2022 plaats, maar drie jaar later, namelijk in juni 2024.

De organisatie van DelfSail wilde na 2016 aanvankelijk na 5 jaar weer een evenement organiseren, doch kreeg ook de mogelijkheid te participeren in de Tall Ships Races 2022. Dit bericht kwam een aantal weken geleden: Delfzijl was gekozen als finishplaats in de Tall Ships Races 2022.
Op zich een heel mooi bericht want dit was waar de organisatie van DelfSail jaren mee bezig was geweest en waar DelfSail ook een bidbook voor had ingediend.
Helaas had de board van de STI ook Harlingen als haven toegelaten in dezelfde race van 2022.


20 jun 2024 t/m 23 jun 2024

Elk jaar vaart Bosch Parade in het historische hart van ’s-Hertogenbosch. Bosch Parade is een globale unieke kunstmanifestatie te water met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven oproepen tot nieuwe hedendaagse creaties..Een lust voor het oog dus!


21 jun 2024 t/m 23 jun 2024
Boot huren Varend Corso Westland

Het Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerende tocht van met bloemen, planten, fruit en groente versierde boten. De boten varen een route van 70km door Westland, Delft, Den Haag, Vlaardingen en Maasluis. Het wordt ook dit jaar weer erg druk met 300.000 verwachte toeschouwers die zich aan de prachtige boten vergapen.

Meer informatie: website Varend Corso Westland


27 jun 2024 t/m 30 jun 2024

Zeehavendagen Amsterdam biedt iedereen tussen de 8 en 88 jaar de kans om kennis te maken met de havenindustrie achter de schermen van het Noordzeekanaalgebied. Het programma biedt verschillende rondleidingen door havens, terminals, cacaomagazijnen, fabrieken, musea en andere plaatsen. Daarnaast kunt u als bezoeker deelnemen aan excursies door de haven of op schepen.


5 jul 2024 t/m 7 jul 2024

Het "Jan Haring Weekend," de "Jan Haring Race," en de "Jan Haring Palingrookwedstrijd" zijn inmiddels bekende termen die staan voor strijd, spanning, vermaak, en gezelligheid. Het is de moeite waard om ze allemaal apart te noemen. Het "Jan Haring Weekend" staat voor gezelligheid, ontspanning, en plezier voor de vele Waterlanders, dagjesmensen, en toeristen. Het wordt niet voor niets door velen het gezelligste weekend van Monnickendam genoemd. Deze eretitel heeft het weekend in de loop der jaren verdiend, en daar zijn we trots op. Het brengt mensen samen en laat iedereen op zijn eigen manier genieten. De vele koren treden op voor de liefhebbers van zang en muziek, de zeilrace is een spektakel voor de schippers en hun bemanningen, en tot slot is er de palingrookwedstrijd waar zowel deelnemers als bezoekers altijd genieten van de heerlijk vers gerookte vis. Er wordt nooit iets verspild!

Dan hebben we de "Jan Haring Race," de beruchte zeilwedstrijd die 29 jaar geleden alles in gang heeft gezet. Deze klassieker voor platbodems staat voor onderlinge strijd, tactische zeilmanoeuvres, onverschrokken acties en het trotseren van de wispelturige elementen met schepen die hun sporen al lang hebben verdiend op de Hollandse wateren. De traditionele uitstraling van deze prachtig onderhouden erfgoedschepen biedt iedereen een kijkje in het nautische verleden van een natie die onlosmakelijk verbonden is met water. Het geeft ons een inkijkje in een tijd waarin er nauwelijks ruimte was voor zeilromantiek, maar waarin hard gewerkt moest worden om de kost te verdienen en de hongerige magen te vullen. Wat er nu nog vaart, is de schat die ons is nagelaten en die wordt gekoesterd door de echte liefhebbers van oude zeilschepen. We hopen in de editie van 2023 weer veel deelnemende schepen te mogen verwelkomen. In de laatste editie van 2022 hadden we 39 deelnemende schepen, en we hopen dat dit aantal dit jaar minstens gehaald zal worden.

Tot slot is er de "Jan Haring Palingrookwedstrijd," een unieke combinatie van verschillende visrookinstallaties. De meeste rooktonnen worden door de rokers zelf gemaakt en voorzien van technische snufjes. Er zijn meters, zelfs digitale, om de temperatuur te controleren, deurtjes en schuifjes om de luchttoevoer te regelen, en natte jute zakken om de rook erop te krijgen. Hightech gecombineerd met de oude tradities van het visroken. Een prachtige combinatie. We merken dat bezoekers geïnteresseerd zijn in de ambachtelijke manier van visroken. Maar waar het de rokers zelf om gaat, zonder uitzondering, is de eeuwige roem van het winnen van deze unieke rookwedstrijd. Nergens ter wereld is er een palingrookwedstrijd met zoveel als 120 deelnemende amateurs, zoals in 2022 het geval was. Er wordt serieus overwogen of dit een vermelding waard is in het Guinness Book of Records! Opmerkelijk is dat 96% van deze deelnemers afkomstig is uit Monnickendam. Het zit duidelijk in de genen van de Monnickendammers.

Het voorgaande laat zien waar de Stichting Monnickendammer Hardzeildagen voor staat en welke impact het heeft. Met talloze vrijwilligers wordt een prachtige traditie in ere gehouden, en er wordt zowel op het water als aan wal hard gewerkt om dit feestweekend in goede banen te leiden en in stand te houden. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door onze trouwe en nieuwe sponsors. Zij stellen ons in staat dit weekend voort te zetten. Onze oprechte dank aan hen, want zonder hun bijdragen zouden we niets kunnen bereiken. Het motto voor 2023 is dus: Monnickendam verdient zijn Jan Haring Weekend! Het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Monnickendammer Hardzeildagen wensen de zeilers, rokers, muziekliefhebbers, terrasgangers en bezoekers een fantastisch Jan Haring Weekend toe.


2 aug 2024 t/m 8 aug 2024
Boot huren Sneekweek

Het is weer tijd voor het grootste binnenwater-evenement van Europa: de Sneekweek! Ieder jaar worden in het mooie Friese stadje Sneek een week lang elke dag zeilwedstrijden gehouden. Naast de wedstrijden is er nog genoeg te beleven voor de bootliefhebber, er is bijvoorbeeld een vlootschouw en de 'boot van het jaar' wordt gekozen. Heel Sneek is deze week in een feestelijke stemming, met een kermis en muziekfestival op verschillende podia belooft het ook dit jaar weer een spektakulaire week te worden.

Meer informatie over Sneekweek: website Sneekweek

 


3 aug 2024
Boot huren Boot huren Gay Pride

Een boot huren voor de Gay Pride in Amsterdam is een geweldige ervaring. Vaar achter de wereldberoemde Amsterdamse Canal Parade aan en ervaar de vrolijke mensenmassa's vanaf het water. Een unieke dag om op de Amsterdamse grachten te varen! Geniet van het vrolijke en kleurrijke spektakel in comfort. Het is een stuk prettiger vanaf het water te kijken naar de gezellige drukte dan om middenin de hossende menigte te staan! Vrijwel alle leuke Amsterdamse boten hebben wij in ons assortiment, wees er dus snel bij als u een passende boot wilt hebben. Varen met de Canal Parade is voor iedereen die van een leuk feest houdt een mooie ervaring. Huur een boot voor Gay Pride en vaar over de Amsterdamse grachten in stijl!


24 aug 2024

Een podium voor klassieke muziek, op een bijzondere plek in de open lucht, en het allerbelangrijkste: voor iedereen toegankelijk. Dat was in 1981 het idee van ondernemers Hans Duijf en Theo Inniger, destijds directeur van Hotel Pulitzer. Het Prinsengrachtconcert was geboren en groeide uit tot een jaarlijks terugkerend spektakel. Maar liefst 10.000 bezoekers laven zich elk jaar vanuit hun bootjes, raamkozijnen of op de kade aan de prachtige klanken op de gracht. Het evenement is inmiddels het best bekeken klassieke muziekprogramma op de televisie.


28 aug 2024 t/m 1 sep 2024
Boot huren HISWA te water

Wilt u een nieuwe boot kopen, de laatste ontwikkelingen op het gebied van jachtbouw ontdekken of wilt u zich vergapen aan de modernste boten die er zijn? Dan bent u goed bij de HISWA te water bootshow. Hier showen de fabrikanten de laatste bootmodellen en watersportartikelen. Sinds 2012 vindt deze in-water bootshow plaats bij de hippe NSDM-werf in Amsterdam. Meer dan 300 boten liggen in Amsterdam Noord aan de kade. HISWA te water is de grootste in-water bootshow van Nederland, Belgie en Luxemburg

Meer informatie over Hiswa te water: website Hiswa

 

.


28 aug 2024 t/m 31 aug 2024
Boot huren Harlinger Visserijdagen

Harlingen staat ieder jaar tijdens de Harlinger Visserijdagen het teken van de moderne visserij. TIjdens dit festijn geven een groot aanbod aan uiteenlopende culturele, sportieve maar ook gastronomische activiteiten  Harlingen een feestelijke atmosfeer, die alleen nog maar versterkt wordt door de authentieke uitstraling die deze havenplaats al van oudsher heeft. Ieder jaar komen minstens 150.000 mensen genieten van het eten, drinken en muziek, die temidden van 600 visserijmonumenten genuttigd en genoten kunnen worden. Tijdens het festival zijn ruim 70 evenementen georganiseerd die voor iedere bezoeker met nautische interesses wat wils biedt.

Meer informatie op: www.visserijdagenharlingen.nl


29 aug 2024 t/m 1 sep 2024
Boot huren Into The Great Wide Open

Met de boot naar het leukste festival van Nederland? Dat kan! Drie dagen lang staat het eiland Vlieland helemaal in het teken van het popfestival Into The Great Wide Open. Dit kunstzinnige festival, dat in 2011 werd gekozen tot leukste festival van Nederland, is bedoeld voor de cultuurliefhebber. Met veel aandacht voor beeldende kunst, film en natuur is het festival geschikt voor zowel ouderen als jongeren.


6 sep 2024 t/m 8 sep 2024
Boot huren Wereldhavendagen Rotterdam

Foto: Christian van Elven

Het thema van De Wereldhavendagen in Rotterdam is dit jaar de ‘kleurrijke haven’. Tijdens de alweer 38e editie van het maritieme evenement (1 t/m 3 september) kunnen bezoekers zelf ontdekken hoe verrassend en divers de grootste haven van Europa is. 

Drie dagen lang is er de gelegenheid demonstraties en excursies te bezoeken waarbij niet alleen de boten, bedrijven en goederenstromen binnen de haven centraal staan, maar er ook volop aandacht is voor natuur en architectuur. Naast een onderzeeboot, zal de Karel Doorman de grote publiekstrekker gaan worden. Het grootste schip ooit van de Koninklijke Marine is voor het eerst open voor publiek. 

Meer informatie over Wereldhavendagen: website Wereldhavendagen

 


7 sep 2024

De nieuwste editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen

Vrijdag In de loop van de dag komen de sleepboten binnen, 's avonds zijn alle boten verlicht.

Zaterdag zijn er vele activiteiten waaronder een havenmarkt, Japie de Clown, Santikoor en natuurlijk heel veel sleepboten die demonstraties geven.

Zondag kunt u de boten weer zien vertrekken.


8 sep 2024
Boot huren Amsterdam City Swim

Ook dit jaar gaan meer dan 1000 zwemmers door hartje Amsterdam strijden tegen de ziekte ALS. Iedere zwemmer wordt minimaal met 300€ gesponsord om een tocht van 2 kilometer door de Amsterdamse grachten ze zwemmen. Een waar spektakel met een goed doel! De tocht gaat langs Het Scheepvaartmuseum, via de Nieuwe Herengracht, over de Amstel en Carré om uiteindelijk te finishen bij de kruising Reguliersgracht / Keizersgracht.

Meer informatie over Amsterdam City Swim: website Amsterdam City Swim

 

 


2 okt 2024 t/m 6 okt 2024

De Furieade in Maaslsuis is een jaarlijks terugkerend evement waar historische schepen, shantykoren en de roemrijke maritieme geschiedenis van Maassluis in het zonnetje worden gezet. In de binnen- en buitenhaven van Maassluis en de Nieuwe Waterweg kunt u prachtige oude zeilschepen, sleepboten en andere museale schepen bekijken. Het bekendste schip is de stooomsleepboot de Furie. Deze boot werd bekend in de jaren '80 omdat ze in de populaire tv serie Hollands Glorie te bewonderen was. Nu kunt u genieten van deze boot en vele anderen op de Furieade.

Meer informatie op de website van de Furieade


19 okt 2024 t/m 20 okt 2024
Boot huren Brandaris race

De Terschellinger vuurtoren 'de Brandaris' is de naamgever van de Brandarisrace, een race die begint in het Friese Harlingen en eindigt op het mooie eiland Terschelling. Het bijzondere aan deze wedstrijd is dat alleen maar oude schepen, zogenaamde 'zeilende monumenten' meedoen - Klippers, Tjalken, Aken, enz. Wilt u ook meevaren in deze race? Neem dan contact met ons op - verschillende schepen uit de Bootnodig-vloot varen mee.

Meer informatie over Brandaris race: website Brandaris race

 


25 okt 2024 t/m 2 nov 2024
Boot huren Strontrace

Sinds 1974 wordt de strontrace gehouden. Zeilers proberen zo snel mogelijk vanuit Workum via het IJsselmeer naar de Bollenstreek te varen - allemaal met een vracht kunstmest. Wie als eerste weer terug is in Workum heeft legendarische wedstrijd gewonnen. Alleen zeilkracht en handkracht mogen worden gebruikt. Zo wordt de historische vaarroute van mest van Friese boeren naar de Hollandse bollenstreek het beste gesimuleerd. Om het historische karakter extra te versterken mogen alleen boten met een dergelijk karakter meedoen, zoals tjalken en skùtsjes.

Meer informatie over Strontrace: website Strontrace

 


28 nov 2024 t/m 19 jan 2025
Boot huren Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival rondvaart

Amsterdam staat in de winter van 2023/2024 in vuur en vlam. De prachtige historische binnenstad wordt ook deze winter omgetoverd tot een waar lichtfeest. Vanaf het water zijn vele verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien die door hedendaagse internationale kunstenaars zijn vervaardigd. De vaarroute, Water Colors, voert je over de Amsterdamse grachten en de Amstel, allemaal verlicht door uiteenlopende kunstwerken. Dit festival is georganiseerd met een bewuste kijk op duurzaamheid. Het lichtontwerp voldoet aan de nieuwste standaarden en maakt gebruikt van de nieuwste led-technologie. Het Amsterdam Light Festival is daarmee een goed voorbeeld van het samengaan van kunst en technologische ontwikkeling. Een Amsterdam Light Festival rondvaart laat u genieten van dit unieke lichtspektakel vanaf het water met een van de boten van Bootnodig!


13 dec 2024 t/m 15 dec 2024
Boot huren WinterWelVaart

WinterWelVaart is een driedaags evenement voor een breed publiek dat op een laagdrempelige manier de scheepvaartgeschiedenis van de stad en provincie levend wil houden. Tijdens dit evenement liggen tientallen prachtige (historische) charterschepen aan de kades van de Hoge en Lage der A afgemeerd en is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gratis geopend voor het publiek. De schepen en het museum vormen de podia voor een programmering vol muziek,  theater en andere bijzondere activiteiten. En uiteraard kan iedereen kennismaken met de schippers die hun schepen gratis toegankelijk maken voor het publiek en graag vertellen over hun werk en de schepen.

Meer informatie over winterwelvaart: website winterwelvaart